Teladan Setia Group of Companies
– Privacy Policy –

Notice

This Privacy Policy serves as a notice in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as “Act” or “PDPA”), it applies to Teladan Setia Group of Companies (hereinafter referred to as “TS”, “we”, “us” or “our”) which includes Teladan Setia Group Berhad, Teladan Setia Sdn Bhd, Asal Harta Sdn Bhd, Midas Dimensi Sdn Bhd, Oriview Realty Sdn Bhd and Riverwell Resources Sdn Bhd as well as any of TS’ website, social media accounts, associated company(ies), joint venture partners, shareholder(s), director(s), employee(s), supplier(s), contractor(s) and/or its permitted person(s).

This notice informs data subjects, including but not limited to our employees, purchasers/customers, suppliers, business partners and stakeholders, of their rights with regard to the personal data that has been and/or may be collected and/or processed by us.

We may vary or update this Privacy Policy from time to time and we will publish the latest amended Privacy Policy on our website. Please check our website regularly for any updates to our Privacy Policy.

 

Collection and use of personal data

We have collected and/or may collect your personal data, via our forms, documents website and/or social media accounts, to be, for all intents and purposes, processed and utilized by us on your behalf in the course of your present and/or future dealings with TS. We will ensure that your personal data is used consistent with our Privacy Policy.

 

Personal data that TS collects

The personal data that we collect from you may include but is not limited to:

  1. Full name
  2. Age
  3. Identity card number/Passport number
  4. Photograph
  5. Postal address (including office address)
  6. Gender
  7. Date of birth
  8. Marital status
  9. Details of family members such as spouse, children or guardian(s)
  10. Height and weight
  11. Spoken and written languages
  12. Thumbprints
  13. Occupation
  14. Contact information (including e-mail address, mobile and/or house number, facsimile number and office number)
  15. Salary range
  16. Credit card or bank account information
  17. EPF (Employee Provident Fund) number
  18. Income tax number

 

Purpose of data collection

The personal data collected enables TS to handle various dealings and transactions in relation to the relevant matters.

  1. Agreements and Arrangements
    1. Entry into necessary agreements, contracts, memorandum, and/or arrangements to purchase products and/or services from us, for example: sale and purchase agreement.
    2. Credit assessments and other background checks as deemed necessary and appropriate by us.
    3. Collection of outstanding payments from clients as stated in agreements.
    4. Vacant possession, handing over of keys, property/estate management, customer care and/or defect rectification works.
    5. Necessary performance or other obligations abiding the agreements, contracts, memorandum and/or arrangements.
  2. Goods and Services
    1. Delivery of our products and/or services regardless of present or future.
    2. Customer relationship management procedures.
    3. Client profiling related to our products and services.
    4. Communication with clients through e-mail, telephone calls, text messages and/or social media.
  3. Marketing and Records
    1. Delivery of our products and/or services regardless present or future.
    2. Customer relationship management procedures.
    3. Client profiling related to our products and services.
    4. Communication with clients through e-mail, telephone calls, text messages and/or social media.
  4. Legal Compliance
    1. Prevention or reporting any crime including but not limited to fraud, bribery and money laundering.
  5. Employment
    1. For the purpose of assessing one’s suitability of employment with us, performing the contract of service, personnel administration, training and management purposes, purposes related to a benefit provided to one as an employee of TS.

We will ask for your consent before using personal data for purposes not related to those as set out above.

 

Security

TS may hold your information in either electronic or hardcopy form and we take precautionary measures to ensure the adequate safeguarding of your personal data against unauthorized access, misuse, theft, alteration, destruction and disclosure.

In particular, as part of our many security measures, we:

  • (for electronic form) enforce the storing of personal data only in the data servers of TS of which access is controlled and restricted to authorized personnel by TS
  • (for hardcopy form) enforce the keeping of hardcopy documents/forms containing personal data only in dedicated storage areas of which physical access is limited and restricted to authorized personnel by TS
  • prohibit any extraction or removal of personal data (electronic or hardcopy form) out of TS’ premises (via electronic storage devices or physically) without authorization from TS
  • where necessary, ensure that there are confidentiality obligations imposed on the permitted parties who may access your personal data
  • brief TS personnel with access to personal data on the importance of data protection and TS’ practices in relation to data protection which must be adhered to
  • from time to time, review our data collection, storage and processing practices, including physical and cyber security measures, to guard unauthorized access to or leakages from systems
  • will ensure that hardcopy documents/forms containing personal data are shredded, destroyed or disposed securely or that electronically stored personal data are permanently deleted if they are no longer required

 

Third parties permitted

The third parties authorized to access your personal data with your consent include:

  1. Our associated partners and related companies.
  2. Business partners including online business affiliates, distributors, retailers, and agents that distribute or deal with our products.
  3. Our auditors, engineers, quantity surveyors, land surveyors, business consultants, accountants and lawyers as we deem necessary.
  4. Contractors and sub-contractors, suppliers, and product providers including third party property management or marketing entities.
  5. Any party to whom we are required under law or in response to local, state or federal authority, enforcement agency, statutory authority, court of laws, tribunal, and associations legally authorized by law.

 

Your Rights

You have the right to request access to your own personal data and we will endeavour to provide you with suitable means of accessing it (e.g. by emailing or mailing it to you).

In addition, you can request for corrections/amendments to your own personal data in cases of data inaccuracy, incompletion or out-of-date. However, if we do not agree that there are grounds for amendment, we will add a note to the personal data stating that you disagree with it and inform you of our refusal and reason for our refusal.

You are also entitled to limit our processing of your personal data by expressly withdrawing your prior consent, subject to contractual agreements and with reasonable notice.

 

Contact to make inquiries and complaints regarding personal data

If you intend to exercise your rights or to make inquiries or complaints regarding your personal data or our Privacy Policy in relation to processing your personal data, you may contact the relevant department as follows :-

 

Department:Sales & Marketing Department
Contact:+60 6 – 317 3236
E-mail Address:[email protected]
Postal Address:No. 8 & 10, Tingkat Bawah, Jalan Mutiara Melaka 2, Taman Mutiara Melaka, Batu Berendam, 75350 Melaka.

 

Kumpulan Syarikat Teladan Setia
– Polisi Privasi –

Notis

Polisi Privasi adalah dikeluarkan sebagai notis selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya (selepas ini dirujuk sebagai ‘”Akta” atau “PDPA”), ia digunakan kepada Kumpulan Syarikat Teladan Setia (selepas ini dirujuk sebagai “TS” atau “kami”) yang merangkumi Teladan Setia Group Berhad, Teladan Setia Sdn Bhd, Asal Harta Sdn Bhd, Midas Dimensi Sdn Bhd, Oriview Realty Sdn Bhd dan Riverwell Resources Sdn Bhd termasuk dan tidak terhad kepada mana-mana laman web TS, akaun media sosial, syarikat bersekutu, rakan kongsi usahasamanya, semua pemegang saham, pengarah, pekerja, pembekal, kontraktor dan/atau orang yang diberi kuasa.

Notis ini diberi kepada subjek data, termasuk tetapi tidak terhad kepada pekerja, pembeli/pelanggan, pembekal, rakan niaga dan pemegang berkepentingan kami, untuk memberi makluman tentang hak-hak mereka yang berhubung dengan data peribadi yang telah dan/atau mungkin dikumpulkan dan/atau diproses oleh kami.

Kami mungkin mengubah atau mengemas kini dasar Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa dan kami akan menerbitkan Polisi Privasi yang dipinda dan terkini di laman web kami. Sila sentiasa menyemak laman web kami untuk sebarang kemas kini kepada Polisi Privasi kami.

 

Pengumpulan dan pemprosesan data peribadi

Kami telah mengumpul dan/atau akan mengumpul data peribadi anda, melalui borang, dokumen, laman web, dan/atau akaun media social kami, dengan semua niat dan tujuan kami, akan diproses dan digunakan oleh kami bagi pihak anda dalam urusan semasa dan/atau masa depan dengan TS. Kami akan memastikan bahawa data peribadi anda digunakan selaras dengan dasar Polisi Privasi kami.

 

Data Peribadi yang dikumpul oleh Teladan Setia

Maklumat data peribadi yang kami akan mengumpul termasuk dan tidak terhad kepada:

  1. Nama penuh
  2. Umur
  3. Nombor kad pengenalan/nombor paspot
  4. Gambar
  5. Alamat surat-menyurat (termasuk alamat pejabat)
  6. Jantina
  7. Tarikh lahir
  8. Status perkahwinan
  9. Butir-butir ahli keluarga seperti pasangan, anak-anak atau penjaga
  10. Ketinggian and keberatan
  11. Bahasa lisan dan bertulis
  12. Cap ibu jari
  13. Pekerjaan
  14. Nombor telefon (termasuk alamat e-mel, nombor telefon bimbit dan/atau nombor telefon rumah, nombor faks dan nombor telefon pejabat)
  15. Pendapatan
  16. Maklumat- maklumat Kad kredit atau bank akaun
  17. Nombor  Akaun KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja)
  18. Nombor cukai pendapatan

 

Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

Data peribadi yang dikumpul membolehkan TS mengendalikan pelbagai urusan dan transaksi bagi perkara yang berkaitan.

  1. Perjanjian dan Urusniaga
    1. Melaksanakan perjanjian, kontrak, memorandum, dan/atau urusan yang perlu untuk membeli produk atau perkhidmatan kami, contohnya : perjanjian jual beli dan lain-lain;
    2. Penilaian kredit dan semakan maklumat latar belakang lain seperti yang kami anggap perlu atau sesuai;
    3. Pungutan bayaran tertunggak daripada pelanggan-pelanggan kami seperti yang kami berhak untuk tuntut melalui perjanjian;
    4. Penyerahan pemilikan kosong, penyerahan kunci, hartanah/pengurusan hartanah, khidmat pelanggan dan/atau kerja-kerja pembaikan kecacatan;
    5. Perlaksanaan obligasi-obligasi lain yang perlu dibawah perjanjian-perjanjian, kontrak-kontrak, memorandum-memorandum dan/atau urusan lain-lain;
  2. Perkhidmatan dan Produk
    1. Penyampaian perkhidmatan dan produk kami sama ada pada masa kini atau masa depan.
    2. Prosedur pengurusan hubungan pelanggan kami
    3. Analisi profil pelanggan yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kami
    4. Komunikasi dengan pelanggan melalui e-mel, panggilan telefon, mesej teks dan/atau media sosial.
  3. Pemasaran dan Rekod
    1. Pemasaran dan pengiklanan produk kami kepada anda sama ada pada masa kini atau masa depan
    2. Penyelidikan pasaran, penandaarasan dan analisis statistik untuk meningkatkan tahap perkhidmatan kami.
    3. Penyimpanan rekod dalaman
  4. Pematuhan Undang-undang
    1. Pencegahan laporan bagi apa-apa jenayah termasuk dan tidak terhad kepada penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram.
  5. Pekerjaan
    1. Untuk tujuan menilai kesesuaian seseorang terhadap pekerjaan dengan kami, pelaksanaan kontrak perkhidmatan, pentadbiran kakitangan, latihan dan pengurusan, tujuan lain-lain yang berkaitan dengan manfaat yang diberikan kepada seseorang sebagai pekerja TS.

Kami akan meminta persetujuan anda sebelum menggunakan data peribadi untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan seperti yang dinyatakan di atas.

 

Keselamatan

TS boleh menyimpan maklumat anda sama ada dalam bentuk elektronik atau fizikal dan kami akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan data peribadi anda terlindung daripada akses yang tidak dibenarkan, penyalahgunaaan, kecurian, pengubahan, pemusnahan dan pendedahan.

Sebagai sebahagian daripada langkah-langkah keselamatan, kami akan:

  • (untuk bentuk elektronik) menguatkuasakan penyimpanan data peribadi hanya dalam pelayan data TS yang mana aksesnya  akan dikawal dan terhad kepada kakitangan yang diberikan kuasa oleh TS
  • (untuk bentuk fizikal) menguatkuasakan penyimpanan dokumen/borang-borang berbentuk fizikal yang mengandungi data peribadi  hanya disimpan dalam kawasan simpanan yang mana akseknya adalah terhad dan hanya boleh diakseskan oleh kakitangan  yang dibenarkan oleh TS
  • Melarang sebarang pengekstrakan atau pengeluaran data peribadi (sama ada dalam bentuk elektronik atau fizikal) di kawasan luar dari premis TS (melalui alat penyimpanan elektronik atau secara fizikal) tanpa kebenaran daripada TS
  • Sekiranya diperlukan, pastikan bahawa pihak yang dibenarkan yang boleh mengakses data peribadi anda akan mematuhi prinsip kerahsiaan dan tidak mendedahkan kepada pihak yang tidak dibenarkan untuk aksesnya
  • Kami akan menerangkan secara ringkas kepada kakitangan TS yang mempunyai akses kepada data peribadi anda atas kepentingan perlindungan data peribadi dan amalan TS berhubung dengan perlindungan data yang mesti dipatuhi oleh kakitangan TS.
  • Dari semasa ke semasa, kami akan mengaji amalan pengumpulan data,  penyimpanan dan pemprosessan, termasuk langkah keselamatan secara sama ada fizikal dan siber, untuk melindungi akses yang tidak dibenarkan atau kebocoran daripada sistem
  • akan memastikan dokumen/borang fizikal yang mengandungi data peribadi dicebiskan, dimusnahkan atau dilupuskan dengan cara yang selamat dan untuk data peribadi yang disimpan secara elektronik akan dipadamkan dengan kekal jika ia tidak diperlukan lagi

 

Kelas Pihak Ketiga

Dengan persetujuan anda, pihak ketiga yang dibenarkan dan diberi kuasa untuk mempunyai akses kepada data peribadi anda adalah sperti berikut,

  1. Rakan Kongsi dan  syarikat-syarikat yang berkaitan dengan kami
  2. Rakan kongsi perniagaan kami termasuk syarikat sekutu perniagaan atas talian, pengedar, peruncit, ejen yang menyampaikan atau mengendalikan produk kami
  3. Juruaudit, jurutera, jurukur bahan, jurukur tanah, perunding perniagaan, akauntan, dan peguam sebagaimana yang kami fikir perlu dan sesuai.
  4. Kontraktor dan sub-kontraktor, pembekal serta pembekal produk dan pihak ketiga termasuk pengurusan harta atau syarikat-syarikat/entity pemasaran
  5. Mana-mana pihak yang pendedahan data peribadi anda kami  adalah diwajib di bawah undang-undang atau sebagai tindakbalas kepada pihak berkuasa tempatan, negeri atau persekutuan, agensi penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun, mahkamah, tribunal,  dan persatuan yang diberikuasan oleh undang-undang.

 

Hak-Hak anda

Anda berhak untuk memohon akses kepada data peribadi anda yang kami kumpul dan kami akan mengambil initiative untuk mengalirkan data peribadi anda dengan cara yang sesuai (contohnya melalui e-mel atau menyurat kepada anda)

Di samping itu, anda boleh meminta pembetulan/pindaan atas data peribadi anda sekiranya data peribadi andaadalah tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini. Walau bagaimanapun, jika kami berpendapat bahawa pindaan yang dikemukan adalah tanpa alasan, kami akan mencatatkan nota kepada data peribadi anda dengan menyatakan bahawa anda tidak bersetuju denganya dan seterusnya kami akan memaklumkan kepada anda tentang keenggannan dan alasan kami untuk keengganan kami.

Anda juga berhak untuk menghadkan pemprosesan kami terhadap data peribadi anda dengan menarik balik persetujuan anda secara jelas, tertakluk kepada perjanjian kontrak dan dengan notis yang munasabah.

 

Butir-butir hubungan untuk membuat pertanyaan dan aduan mengenai data peribadi

Jika anda ingin melaksanakan hak-hak anda untuk membuat pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda, polisi kami atau prosedur berhubung dengan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi kami seperti berikut :-

 

Jabatan:Bahagian Pemasaran dan Jualan
No. Telefon:+60 6 – 317 3236
Alamat E-mel:[email protected]
Alamat Pos:No. 8 & 10, Tingkat Bawah, Jalan Mutiara Melaka 2, Taman Mutiara Melaka, Batu Berendam, 75350 Melaka.

 

Click to Download Privacy Policy